torsdag 4 september 2014

Potatissoppa med ost och knaperstekt skinka



Det här är verkligen en fin kvällssoppa en ruggig regnig dag. Den är mättande och god. Jag bytte ut den torkade skinkan mot bacon och använde buljong från kocklärlingens övningar före semestern. Vi har inte riktigt tömt hans lager än, men det dröjer inte länge till (det är bara ett par påsar kalvbrässklimp kvar, så vitt jag kan se), och då ska vi väl börja igen att öva för kockprovet i hopp om att det går bra nästa gång.

400 g potatis
2 lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl mousserande vin
7 dl buljong
100 g rå skinka eller bacon i skivor
200 g gouda-ost
salt, peppar, muskot

Skär lök, vitlök och potatis i små tärningar och fräs dem i smör. Tillsätt vinet och låt det puttra litet. Tillsätt buljongen och låt allt koka 20 - 25 minuter. Stek skinkan i 220° på bakplåtspapper 5 - 10 minuter tills den blir knaprig eller stek bacon på spisen. Riv osten. Mixa soppan. Rör ner det mesta av osten i soppan och rör om. Smaka av. Servera den med resten av den rivna osten, bacon och eventuellt färsklöksringar eller hackade örter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar