Den här pizzan är en efterrättspizza, så klart, och den äter man bara en liten bit av. Vi tre klarade bara hälften tillsammans, vilket verkligen förvånade mig. Då hade vi bara ätit en liten spenatpaté innan. Jag ville absolut testa receptet nu när hösthallonen mognar i trädgården.
180 g mjöl
1 tsk jäst
1 msk honung
120 ml vatten
1/2 tsk salt
3 msk olivolja
Värm upp vattnet med honung och olivolja. Blanda mjöl, salt och jäst och häll över vattnet. Blanda ordentligt med degkrokarna och fortsätt att röra 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme.
2 msk smör
2 msk (brunt) socker
1/2 tsk kanel
100 g halva valnötter
Smält smöret och tillsätt de andra ingredienserna. Rör alltihop på rätt låg värme i en stekpanna eller kastrull i 4 minuter och häll sedan ut nötterna på ett bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 180° och knåda degen. Kavla ut den tunt och låt den vila medan du skär av kanterna på 100 - 200 g brie. Pensla degen med litet olivolja. Lägg på osten och ca 50 g hallon, samt litet hackad rosmarin. Klicka på kanske 120 g hallonsylt mellan ostbitarna och klicka över 2 msk honung. Grädda i ugn tills pizzan får färg.
Det är viktigt att pizzan är tunn, för enligt receptet skulle den gräddas 10 minuter, men jag tycker att inte ens osten var färdig då. Efter 20 minuter hade osten fin färg, men pizzadegen var kanske inte tillräckligt gräddad. Då hade jag ändå gräddat den på en uppvärmd pizzasten.
Lägg sedan på 50 g hallon till och strö över valnötterna och njut av en härligt somrig pizza.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar