torsdag 25 september 2014

Kvittenpaj med chili


Egentligen skulle det här vara en äpplekaka, men nu trillar kvittenfrukterna ner dagligen och tigger om att blir tillagade.


250 g mjöl
100 g kallt smör i tärningar
70 g socker
1 krm salt (om smöret är osaltat)
1 äggula
ett par matskedar gräddfil

Arbeta ihop degen och låt den vila kallt en halvtimme eller mer.

5 - 6 äpplen i klyftor (eller motsvarande mängd kvitten i klyftor, kokta i sockervatten)
rivet skal och saft av en citron (om det är äpplen i kakan blandas de med detta)
60 g valnötter
80 g brunt socker
1 msk rosmarin
1 - 2 finhackad chili (men jag hade i några droppar av kocklärlingens chilisås)
50 g smör

Kavla ut degen under folie och bred ut i en quicheform. Mixa ihop nötter, rosmarin och hälften av sockret. Strö detta över botten. Fördela äpple- eller kvittenklyftorna över smulorna. Strö över resten av sockret och chili. Klicka över smöret. Grädda ca 30 minuter i 180° och servera helst varm. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar