I det vackra vädret mognade många tomater, bl a en med näsa, så det blev en liten förrätt. Kuvertbrödet svängde jag ihop till en fläta (eller snarare 8 stycken) av ett halvt paket bakblandning som fanns kvar.
Före semestern köpte jag en recepttidning med uppiffad tysk husmanskost. Det här är deras variant av ärtsoppa från Berlin, men det är rätt stor skillnad mot originalet, som i princip är samma sak som svensk ärtsoppa. Dock är detta nya recept väldigt bra. Om man nu inte vill ha arméns ärtsoppa, förstås.
2 vita lökar (inte vitlök)
200 g potatis
25 g smör
500 g färska eller frysta ärter
6 dl buljong
150 ml grädde
1 tsk rivet citronskal
2 msk crème fraîche
salt
2 tjocka skivor kassler
ca 75 g machésallad (eller annan grönsallad)
mejram, färsk eller torkad
ev. socker och vinäger
1 msk matolja
Skär löken fint och potatisen i tärningar och fräs i smör. Tillsätt ärterna och fräs litet till. Tillsätt buljong och grädde och låt koka 10 minuter. Blanda citronskal med crème fraîche och smaksätt med salt. Skär kassler i tärningar och stick upp dem på schaslikpinnar. Förbered salladen. Plocka ut en tredjedel av grönsakerna ur soppan med en hålslev. Tillsätt 50 g sallad och mejram till soppan och mixa den. Lägg tillbaka grönsakerna i soppan. Smaka av. Håll soppan varm. Stek kasslerspetten. Servera soppan med mera riven sallad, citron-grädden och spetten och ev. bröd.
Samt kesellabollarna med fläderkräm i repris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar