måndag 15 september 2014

Linser med spätzle


Ja, det här är lätt uppiffad mat från Schwaben, väldigt lyckat, måste jag säga. Om man inte kan dekorera själv är det bara att knycka idéer från mattidningar, eller hur?

Dock tyckte recepttidningen att det räckte med 150 g spätzle för 4 pers, men jag tycker nog att det behövs så mycket per person om det ska föreställa en huvudrätt.

150 g linser, helst mindre linser, t ex från Schwaben eller Puy
150 - 600 g spätzle (recept här, ta t ex 400 g mjöl och 4 ägg till 4 pers)
12 prinskorvar
1 handfull sallad
3 msk örtvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk grov senap
1 msk honung
4 plus 2 msk solrosolja
1 tsk nötolja (jag tog pumpakärns-) som smaksättning
1 knippe persilja
1 knippe gräslök
salt och peppar

Receptmakarna ville göra detta till en kall pastasallad, men jag fördrog att servera den ljummen. Spätzle kan tillagas i god tid. Koka linserna tills de är nästan mjuka, men inte mosiga. Släng sedan i spätzle i kokvattnet, så de blir varma och häll sedan av alltihop. Medan linserna kokar rör man ihop vinäger, senap, honung och 4 msk solrosolja plus smaksättningsoljan och de hackade örterna. Snitta prinskorvarna, stick i en pinne och stek dem (pinnen är bara dekoration!). Häll dressingen över de avdroppade linserna och spätzle och smaka av med ev. mer vinäger, salt och peppar.

Ta en rund form eller olja en stor kaffekopp och pressa i pastasalladen och vält upp på tallriken, så det ser tjusigare ut. Toppa med sallad och servera med korv. Vegetariskt blir det utan korv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar