tisdag 9 september 2014

Snabbgravad halstrad lax med spenat


Även detta recept är min variant av Christer Lingströms kokkonster. Det här blev väldigt gott och var inte heller svårlagat på något sätt, då jag uteslöt monteringen med smör och redde såsen med mjöl. Istället för 1 kg mittbit av lax tog jag djupfrysta laxfilébitar och gravade i en fryspåse över dagen.


För 4 - 6 portioner:
Gnid in 1 kg laxskivor med 1/2 dl socker, 1/2 dl salt och 2 msk grovstött vitpeppar och grava laxen i kylskåp minst 4 timmar. Det blev nog 8 timmar, men det gjorde ingenting. Halstra den sedan snabbt i smör i stekpanna.

2 schalottenlökar
smör
1 msk dijonsenap
2 dl fiskbuljong
3 dl grädde
mjöl
salt, vitpeppar
(100 g smör till montering)
hackad dill

Fräs de finhackade lökarna i litet smör, rör ner senapen och pudra över mjölet. Tillsätt fiskbuljong och grädde (eller vatten, 1 fiskbuljongtärning och grädde). Låt såsen puttra ett tag. Sila gärna av den. Tillsätt dillen.

Fräs 400 g färsk spenat eller 400 g tinad och väl urpressad spenat i litet smör. Lägg spenaten på varma tallrikar och lägg på den halstrade laxen. Klicka på litet laxrom (här fuskade jag friskt med sillrom från IKEA), lägg en dillvippa på (om du har) och slå såsen runt om. Jag tycker att kokt potatis passar bra till det här.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar