måndag 12 januari 2015

Kvargbollar på nytt sätt


Topfenknödel, som till stor del består av kvarg, ägg och vitt bröd och sjuds i vatten innan de rullas i sockrade smulor eller i krokant, är en väldigt god efterrätt, som inte är jättesvår att åstadkomma. Den här platta och fyllda varianten, hittad hos en tysk stjärnkock, är lurigare att få till, för de platta "maulisarna" tenderar att gå sönder. Men det gick!


Fyllningen skulle vara en sorts fläderbärskompott. Jag tog till den jag redan hade gjort, Hollerkoch. Sen skulle det vara en lyxig päronkompott med vin och päronsnaps, men istället blev det vanlig krusbärskompott, recept ur Vår Kokbok. Själva kvargefterrätten, som jag gjorde hälften av:

700 g kvarg/kesella
50 g mjukt smör
3 ägg
saft och skal av 1/2 ekologisk citron
3 msk socker
150 g två dagar gammalt rivet vitt bröd (jag tog rostbröd och rostade det tills ytan blev torr)
en nypa salt om smöret är osaltat

Låt kvargen droppa av ordentligt och tryck ut vätskan. Pressa den genom en sil och blanda med mjukt smör (elvisp) och därefter äggen. Låt massan vila i rumstemperatur ca 20 minuter och vispa igenom den några gånger under tiden. Blanda i övriga ingredienser och låt massan vila en halvtimme till. Rör igenom igen. Massan verkar fortfarande svårhanterlig. Väg upp klickar på 80 g. Lägg varje klick på en fuktig duk och lägg ett hörn av duken ovanpå, tryck till så att ca 12 cm stora kakor bildas. Lägg en matsked kall fläderbärskompott eller annan sylt på mitten. Forma halvmånar genom att lyfta duken och vika kakan. Tryck ihop kanterna genom duken och låt halvmånarna ligga kvar på den fuktiga duken. Koka upp lättsaltat vatten i en vid kastrull och dra bort den från plattan. Lägg i halvmånarna, men inte så de hamnar på varandra (känsliga!). Sjud nu i 5 - 6 minuter tills de flyter upp, eventuellt på den avstängda plattan. Låt inte vattnet koka.

Strössel (förbered det innan halvmånarna sjuds)
Fräs ströbröd i smör tills det blir brynt och tillsätt socker och kanel. I receptet stod det 120 g smör (det är för mycket), 100 g ströbröd, 80 g socker, 1 tsk kanel (råkade dock slinta med kanelen, men kan det bli för mycket av den varan?). 

Vänd halvmånarna i strösslet. Försiktigt. Mycket försiktigt. Servera efterrätten varm med ljummen kompott. 

Jättegott, men som sagt, Topfenknödel är betydligt lättare att få till.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar