torsdag 8 januari 2015

Späckad rådjurssadel - kaka



Den här kakformen kallas rådjurssadel på tyska, men jag köpte den faktiskt för tio spänn på kyrkornas second-hand i Götene och vet inte vad den heter på svenska. I alla fall gjorde jag den här kakan till trettondagen. Det blir lite hoppande i kronologin, för jag ligger så långt efter med bloggandet och måste leta efter alla recepten igen. Den är väldigt god och julaktig!


150 mald mandel/malda hasselnötter
100 g mörk blockchoklad
50 g italienska långa äggvitekex, savoyard eller vad de kallas
5 ägg
120 g mjukt smör
200 g socker
1 krm salt om smöret är osaltat
80 g mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm kardemumma
1 krm koriander
1 krm nejlikor

Glasyr: 75 g smör - 7 msk socker - 6 msk kakao
Mandelstift

Rosta mandlarna och/eller nötterna i en panna utan fett, låt svalna. Riv chokladen fint. Mal kexen, t ex med brödkavel i en fryspåse. Dela på äggvitor och -gulor. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form och mjöla den. Vispa äggvitorna hårt och tillsätt så småningom 125 g socker. Vispa smör, 75 g socker och ev salt poröst. Tillsätt gulorna, en i taget. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Rör dem i äggulesmeten tillsammans med mandlar, choklad och smulor. Vänd i äggvitorna. Fyll formen och släta till smeten. Grädda 50 - 60 minuter och låt den svalna av. Stjälp den ur formen. 

Värm upp smör, socker, kakao och 4 - 5 msk vatten tills smöret har smält och blanda allt ordentligt. Bred över kakan och låt glasyren stelna. Stick i mandelstiften. Låt stå i kylskåp över natt före servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar