torsdag 8 januari 2015

Strudel med vita bönor




På julaftonens middag (lunch) kör vi inte igång med riktig julmat och för det mesta blir det något köttfritt. Här är det i o f s bacontärningar i strudeln som kryddning, men det är ändå en ganska enkel rätt. Nu när jag har fått in rutinen med strudeldeg (typ filo), så går det som en dans. Ännu bättre än vanligt enkelt vetemjöl är det speciella strudelmjölet. 

Fyllning:
300 g vita bönor, som fått ligga i vatten över natt och kokats med 1 tsk bikarbonat
Mixa/passera dem gärna och smaksätt med salt, peppar och mejram.

150 g mannagryn
100 g ister eller smör
Fräs mannagryn i fett, häll på ett par koppar vatten och rör ut klumpfritt, låt svälla ett tag.

1 hackad lök
en handfull bacontärningar, stryk dem om det ska vara helt vegetariskt
stekfett

Stek lök och bacon och låt svalna.

Kavla och dra ut degen, pensla med smör som vanligt och bred (så gott det går) ut mannagrynen på 2/3 av degen utom kanterna. Bred ut bönröran och strö över lök-bacon-blandningen. Vik över kanterna och rulla ihop som i grundreceptet. Rulla dessutom ihop strudeln till en snäcka och lägg i en smord form eller på plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör. Grädda en halvtimme i knappt 200°. Här serverade jag rökt lax och sallad till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar