torsdag 8 januari 2015

Rödvinskokt nötkött - otroligt gott



På annandagen åt vi den här läckra rätten. Egentligen hade jag tänkt använda köttresterna till något, men det blev inga rester, fast det var rätt mycket kött. Tafelspitz är en spetsig del av rostbiffen, och den brukar oftast kokas i pepparrotssås, så det här var lite oortodoxt, men alla på matforumet svärmar för receptet, så jag slog till, vilket jag inte ångrade.

1,5 kg tafelspitz eller annat bra nötkött
stekfett
1 stor hackad lök
1 fint hackad morot
1 stjälk fint hackad selleri eller en bit rotselleri, fint hackad
2 pressade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
2 dl nötfond/buljong
1 flaska halvtorrt rödvin (Spätburgunder), d v s lättare mellaneuropeiskt rödvin
salt, peppar, vanlig sirap på slutet

Bryn köttet kraftigt, salta och peppra allt eftersom. Tillsätt löken och fräs den ordentligt, häll på en slatt buljong och låt den koka in, upprepa tills löken fått fin färg. Tillsätt resten av grönsakerna och rosta dem. Tillsätt tomatpurén och fräs med i ytterligare 3 minuter. Tillsätt alla andra ingredienser och rör om. Sätt på locket och låt puttra 1,5 - 2 timmar och rör om ibland. Ta bort lagerbladen och mixa såsen, medan köttet hålls varmt i aluminiumfolie. Smaka av med litet sirap.

Här serverat med hertiginnepotatis, helt enkelt spritsat potatismos som penslats med ägg och gratinerats och rödkål. Rekommenderas starkt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar