lördag 31 januari 2015

Surdegsbröd och ugnspannkaka med surdeg



Jag har hållit på med surdegsbröd från ploetzblog.de, men det har inte riktigt velat sig. Visserligen blev både det här "sprickbrödet" och det skurna brödet nedan både fina och goda, men jag var tvungen att tillsätta jäst, för de ville inte jäsa.






Den här blåbärspannkakan, fast med svarta vinbär, blev som den skulle, fast här var det kanske äggen som gav volym. I alla fall blev ugnpannkakan kanske något matigare med surdeg.


150 g surdeg
3 ägg
150 g vetemjöl special
30 g socker
3 g salt
200 g kärnmjölk (möjligtvis går det med fil också)
bär efter behag
kanelsocker

Rör ut surdegen med ett ägg. Vispa ner de andra äggen och rör därefter i mjöl, socker och salt. Tillsätt kärnmjölken i två omgångar. Häll smeten i en smord låg form och strö över bären. Grädda ca 40 minuter i 175°, fast ställ ugnen först på 200° och sänk värmen när kakan åker in i ugnen.
Strö över kanelsockret efter gräddningen. Servera gärna kakan ljummen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar