torsdag 8 januari 2015

Pizzerians vitkålssallad och sås



Man får väl följa med tiden. Det sägs att den nya svenska nyårsdagstraditionen är pizza, så jag förberedde allt i tid och kollade upp recepten på internet. 

1 vitkålshuvud
1 dl socker
2 tsk salt
1 krm peppar
en handfull strimlad paprika på burk
italiensk salladskrydda (det blev oregano)
1,5 dl neutral olja
1,5 dl ättika (12%), eller hälften ättika, hälften vatten med 24%
0,75 dl spad från en burk med grön pepperoni
60 ml ananasjuice/spad

Strimla vitkålen. Blanda ättika, olja, pepperonispad, ananasjuice och socker och rör tills sockret är upplöst. Krydda. Skölj paprikan mycket noga, tills all färg (och ev. vitaminer) är bortsköljda, annars blir salladen rosa. Blanda alltihop och låt dra i minst 6 timmar. Den smakar precis som svensk pizzasallad ska smaka. I o f s är den alldeles för sur för min smak, men ska man hylla nysvenska traditioner, så ska man.

Även såsen kommer från en äkta pizzabagare på flashback:

1 vitlöksklyfta
115 g (äkta - vad det nu ska betyda) majonnäs
lite oregano (salladskrydda)
salt, svartpeppar, vitpeppar och något som kallas aromat - vilket jag bytte ut mot hemmagjort örtsalt
persilja
litet riven gurka (ska vara en halv för fyrdubbel sats)
190 g a-fil, vilket jag bytte ut mot vanlig yoghurt
125 grekisk/turkisk yoghurt

Jo, den blev väl rätt god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar