tisdag 3 mars 2015

God citron-bechamelsås och en gratäng på (fiskrester och) potatisI helgen när jag fuskade till en fisksoppa och tog till djupfryst forell och lax istället för fiskrens från medelhavet, tyckte jag att det var litet synd att slänga de urkokta resterna trots allt. Då fick jag syn på ett recept på citron-bechamelsås och tänkte att det kunde nog bli bra.

1 lök
30 g smör
1 lagerblad
15 g mjöl
1/2 l kall grönsaksbuljong / fond, eller vatten plus buljongtärning
100 g grädde
150 g crème fraîche
1 ekologisk citron, saft och rivet skal
salt, peppar, muskot

Hacka löken fint. Hetta upp smöret tills det börjar skumma, blanda i löken och lagerbladet, fräs litet och pudra över mjölet. Rör ordentligt tills det känns som en tjock smet. Ta kastrullen från plattan och häll i den kalla buljongen och rör kraftigt hela tiden. Blanda i grädden. Låt såsen få ett uppkok. Blanda i den sura grädden och låt såsen sjuda, antingen på husmorsvis i 5 minuter eller på kockvis, betydligt längre för att få bort all mjölsmak. Riv och pressa citronen. Sila gärna såsen. Blanda i citronskal, salt, peppar och muskot och 2 - 3 msk citronsaft. Till den här fisken tyckte jag att det kunde behövas ännu mer och det blev bra.

Egentligen var det ett recept på potatisgratäng på skalkokt potatis, d v s en vegetarisk rätt, men jag bottnade med ca 400 g kokt fisk, som jag piffade upp med citronpeppar, eftersom den var så urkokt och tråkig, lade på ca 400 g skalkokt potatis, tyckte det var för litet och kompletterade med överbliven vanlig kokt potatis, allt i skivor förstås. Häll på såsen och ställ in gratängen i ugnen tills den blir genomvarm. Tiden och temperaturen beror förstås på om man förbereder rätten innan eller har enbart heta ingredienser.

Toppa före servering med timjansmulor:

Fräs 6 msk ströbröd i 3 msk olja tills färgen blir fin, blanda i timjan och smaksätt med salt. Toppa gratängen med detta.

Servera med en sallad. Det var f ö ett mycket bra sätt att fixa till den kokta fisken.