lördag 7 mars 2015

Mandelformar



Oj, vad det var jobbigt att smöra formarna, inte undra på att det är sällan mellan gångerna. Jag tog mjukt smör och pekfingret, det gick bäst. Sen ställde jag in formarna i kylskåpet så länge.

4,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
200 g smör
1 ägg
200 g mandelmassa

Hacka samman allt utom mandelmassan. Riv mandelmassan och blanda allt ihop till en kula. Det går lättast att riva mandelmassan om den är kall. Låt kulan vila inslagen i folie i kylen minst en timme. Rulla ut ca 1/4 i taget till en längd och skär en lagom tjock klump, tryck ut den på bakbordet och tryck sedan fast den i den veckade smorda formen. Om metallen skimrar igenom, så är degen för tunn. Grädda minst 8 minuter i 175° tills kakorna får litet färg. Låt dem svalna i formarna och stjälp sedan ut dem. Kan fyllas efter behag.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar