Receptet hittade jag på en tysk blogg - men några äkta brezlar är det inte - de är lite mer som de här från Mårtenssons blogg . Äkta tyska kringlor görs med fördel efter det här receptet, även om det är fusk-lut även där. Men de här guinesskringlorna är saftiga och goda. Ytan blir tjusig av bikarbonat-luten och äggpenslingen och de ser rätt äkta ut. De äkta kringlorna är definitivt jobbigare att göra, även för köksmaskinen (tror att det var de som tog knäcken på min).
25 g jäst
33 ml Guiness-öl
Ljumma ölet, rör ner jästen och låt allt stå 10 minuter.
530 g mjöl
30 g brunt socker
50 g mjukt smör
1 tsk salt
Gör en smulig deg av ovanstående ingredienser och blanda sedan i öl-jästblandningen. Det kan behövas mer mjöl. Knåda 5 - 10 minuter och låt degen jäsa en timme.
Koka upp
450 ml vatten
1 msk salt
4 msk bikarbonat
i en kastrull som är något större än de blivande kringlorna.
Baka ut 6 x 2 långa korvar, ändarna ska vara tunnare än mitten. Sno ändarna en gång innan du fäster dem i mitten på kringlan. Sänk ner dem med hålslev eller stekspade i vätskan och sjud dem 1 minut i taget. Lägg dem på bakplåtspapper och pensla med ägg. Strö över grovt salt.
Grädda i 220° varmluft i 10 - 12 minuter. Fast det var för hög värme i min, fick sänka till 200°.
Goda saftiga kringlor, så länge man inte tror att äkta brezlar smakar så.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar