lördag 21 mars 2015

Sherrycreme


En god efterrätt som jag serverade med fläderkräm istället för med portvinskokta fikon/plommon.

3 blad gelatin
2 ägg
vanilj
30 plus 30 g socker
1 dl sherry
1,5 dl grädde

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vitor och gulor. Vispa gulorna, vanilj (t ex fröna från 1/2 stång eller vaniljessens/vaniljsocker) och 30 g socker pösigt över hett vattenbad. När allt är skummigt blandas gelatinet i. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa i den, ställd i en större skål med iskallt vatten tills den börjar tjockna. Vispa vitorna och vänd i. Vispa grädden och vänd i. Dela upp i 4 portionsskålar och ställ kallt ett par timmar.


Före efterrätten åt vi en smarrig macka, pan bagnat , den här gången bakad på dinkel, delvis fullkorn och drack rosévin. Den här flaskan är så kul, på etiketten kan man läsa sagan om hur illa det gick för korpen som drack för mycket (Wilhelm Busch). Ja, tyvärr blev korpen så full och galen att han trasslade in sig i mosters stickning och hängde sig av misstag. Såna sagor ansågs vara sedelärande för barn på den tiden det begav sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar