fredag 20 mars 2015

Tvåfärgad paprikasoppa



Det är ju såå modernt med uppskummad soppa, och den här soppan heter egentligen paprikaskumsoppa. Händelsevis måste man mixa den precis före serveringen, men jag tycker ju inte att skummet håller sig särskilt länge. Kanske har kockar bättre mixapparater. Soppan är i varje fall läcker och har läcker färg. Egentligen skulle man smula över österrikiskt Schuettelbrot, som är ett slags knäcke med fänkålssmak, men jag ville göra åt en påbörjad pumpernickelförpackning som låg i frysen, och det smulade brödet fräste jag i smör och blandade med gräslök (måste försöka göra slut all djupfryst gräslök snart, för nu kommer årets första gröna strån upp), istället för med rädisgroddar. (Groddar och sånt finns i alla fall inte i alla affärer.)

2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
125 ml vitt vin
750 ml kycklingbuljong
1 msk crème fraîche
ev. salt och peppar
smulat bröd, se ovan
kryddgrönt, se ovan

Sätt ugnen på grill och lägg de hela paprikorna i en ugnsfast form och grilla dem tills de får svarta blåsor, vänd hela tiden. Det går faktiskt bättre så här än att dela dem i halvor. Lägg en våt handduk över i 10 minuter och dra sedan av huden. Obs! att paprikorna nu ska vara mjuka.

Skär under tiden lök och vitlök fint. Dela sedan paprikorna och häll det fuktiga, samt lägg kärnhuset i en sil över en skål, häll sedan över allt blött som bildar sig på skärbrädan allt eftersom. Krama till sist ur kärnhuset över silen i skålen. Skär paprikorna var för sig i fina bitar och lägg dem var för sig.

Fräs lök och vitlök i olja på låg temperatur i några minuter. Häll över vinet och låt det koka in. Häll i buljong och paprikavätskan, samt den sura grädden. Låt koka 5 minuter. Dela soppan i två portioner och lägg den gula paprikan i den ena och den röda i den andra. Mixa var för sig, smaka av och häll ur båda karafferna i tallrikarna samtidigt. Dekorera!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar