måndag 9 mars 2015

Grönsaksrisotto med räkorKockarnas kokbok från 1998 som jag köpte på loppis har en massa trevliga recept i, men det är lite förvånande att risottorecepten är så oproffsiga. Så jag har fixat till det här receptet. Det är tydligen tänkt för 4 förrättsportioner. I alla fall var det lite knappt för 3 personer som huvudrätt.

lite smör och olja
1 gul lök
1 morot
75 g rotselleri
1, 5 dl risottoris
1 dl vitt vin
minst 7 dl kycklingfond eller hönsbuljong
1 röd paprika
1 dl riven kvibille cheddar (okej, det fick bli parmesan, faute de mieux)
50 g smör (25 g)
salt och peppar
100 g sockerärter
100 g haricot verts
300 g skalade räkor (200g och det räckte)
dragon (torkad tyvärr)

Hacka grönsakerna, paprikan läggs undan, riv osten, koka upp buljongen, förbered kastrullen som bönorna och ärterna ska kokas i (de kan även förvällas, läggas i isvatten och sen värmas upp i smör, men så proffsig var jag inte). Ha allting förberett, eftersom det gäller att röra i grytan mest hela tiden.

Fräs grönsakerna i fett, tillsätt sedan riset och fräs det med tills det blir glasigt. Häll på vin och låt det koka in. Häll sedan på het buljong lite i taget, rör och späd. Efter ca 10 minuter kan man fundera på när det är dags att koka bönorna i det redan kokande saltade vattnet. Det tar ca 8 minuter och ärterna kanske 2 minuter om de inte ska värmas upp i smör.

Efter ca 20 minuter ska riset vara al dente. Man häller bara på så mycket buljong som behövs. Det som blir över får bli över. Rör ner smör, riven ost och paprika och låt allt värmas upp, smaka av även med dragon. 

Servera. Lägg ärter och bönor ovanpå och därefter räkor. Jättegott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar