onsdag 26 november 2014

Äpple-valnötsstrudel, fast med kvitten



Den här strudeln blev helt enkelt fantastisk! Egentligen skulle den göras på smördeg, men vi bytte ut den mot strudelreceptet.

Pensla degen med smör, strö över rostat ströbröd utom runt kanterna, fördela fyllningen nederst, d v s antingen konserverade kvittenklyftor eller äppleklyftor, vända i citronsaft, och dessutom 100 g hackade valnötter, kanel, och 60 g rommarinerade russin (ju längre tid, desto bättre, men ett dygn räcker), samt egentligen 100 g socker, men det minskade vi ner.

Om man däremot använder smördeg (225 g färdig), ska man rosta 100 g ströbröd tillsammans med 100 g smör och 1 msk kanel. Smördegen ska sammanlagt ha en storlek av 40 x 30 cm. Skär av 2 remsor på 30 x 1 cm till dekoration.

Bred ut 3/4 av ströbrödet och sockret på ena långsidan av strudeln och lägg blandade äpplen, romrussin (ev. även det som inte blivit uppsuget av de 2 msk rom) och hackade valnötter över och sedan resten av ströbrödet och sockret. Pensla kanterna med 1 äggula, utrörd i 3 msk vatten och vik över den icke-fyllda sidan och tryck till så fyllningen inte ramlar ut. Lägg degremsorna i ett sick-sack-mönster över och pensla allt med resten av äggblandningen. Grädda näst längst ner i ugnen i 190° i ca 25 minuter. 

Pudra över florsocker. Det kan man i o f s göra med vanlig strudel också, men jag glömde bort det. Kocklärlingen fick i alla fall till degen jättebra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar