tisdag 25 november 2014

Kocklärlingen serverar musslor och marsipan-björnbärsstrudel





Musslor i vitt vin och crème fraîche - ett recept från Alsace

2 kg musslor
2 lökar
minst 5 stora vitlöksklyftor
1 liten morot
1 msk smör
1 lagerblad
en aning cayennepeppar
en flaska (0,7 l) vitt vin
5 dl crème fraîche

Borsta musslorna grundligt och släng trasiga och öppna. Skiva lök och vitlök, skär moroten i små små tärningar. Fräs lök, vitlök och morot i smör i en stor kastrull. Smula i lagerbladet och dofta över cayennepeppar. Häll på vin och crème fraîche. Låt koka upp och gärna koka några minuter. Lägg i musslorna, låt koka upp och koka 10 - 15 minuter tills musslorna öppnar sig. Släng ev. stängda. Serveras med baguette.

Tydligen anses man kunna proppa i sig ett kg per person, men även om det är gott, kan man minska ner mängden. Vi var 3 pers och det hade säkert räckt till en till. I alla fall ett recept som kan rekommenderas!



Samma strudeldeg som här.

Fyllning:

ca 300 g mandelmassa samt florsocker efter behag
6 msk malda mandlar
svartpeppar (glömde vi tyvärr)
ca 300 g avdroppade frysta och tinade björnbär
skalet av en ekologisk citron

Pensla strudeldegen som vanligt med smör och lägg utkavlad mandelmassa, utblandad med florsocker
på den nedre delen av degen. Kanterna lämnas fria. Riv citronskal över, fördela ev. pepparmyntsblad på, lägg på bären, strö över mandeln och peppra. Rulla in strudeln och grädda som vanligt. Smaskigt recept på min ära!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar