söndag 9 november 2014

Karl-Johanssoppa med potatis


Den här soppan kan jag rekommendera! Egentligen ingick receptet i en meny, men vi åt bara soppa och crêpes-rullarna från förra inlägget.


Det är litet svårt att få med lejonhandtaget framifrån och soppan på samma foto

200 g färska eller 20 g torkade Karl-Johansvampar (jag hade torkade)
2 schalottenlökar
1 liten bit selleri, den kan gott vara väldigt liten, för jag tycker smaken lätt går igenom
2 potatisar
det ljusa av en liten purjo
2 msk smör
1 - 2 tsk brunt socker
9 dl grönsaksbuljong/svampspad
1 dl grädde
ev. salt, peppar och muskot
ev. valnötsolja och hackad persilja till serveringen

Ansa de färska svamparna eller lägg de torkade i blöt i 2,5 dl kokhett vatten i 20 minuter. Skär schalottenlökarna fint och selleri och potatis i litet större tärningar. Skiva purjon fint. Häll av och spara svampspadet och skär svamparna fint. Fräs löken i smör, tillsätt selleri och fräs 3 minuter till. Strö över socker och låt det karamelliseras. Tillsätt potatis, purjo, svamp, spad och buljong och koka soppan i 20 minuter. Mixa den och tillsätt grädden. Låt den koka upp igen. Smaka av och servera.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar