torsdag 27 november 2014

Pasta på strudeldeg


Nu är det så att kockarna i kocklärlingens omgivning dissar idén med strudel, tydligen för att de som gör examen vill att en kött/fiskrätt alltid ska innehålla potatis/ris/kroppkakor/pasta/liknande och minst en grönsak på var sin tredjedel av tallriken, plus sås. Och strudeln som är pasta och fisk i ett, fungerar inte i detta stelbenta koncept. Tråkigt nog får kocklärlingen inte använda ris, potatis eller mer än ett ägg till huvudrätten, vilket innebär nästan-äggfri pasta. Nu har jag kollat upp hur man gör pasta nästan utan ägg, och voilà, det är i princip strudeldeg, höhöhö. Så av en rest strudeldeg testade jag att göra pasta. Tja, det gick väl, fast jag kavlade ut den något för tunt.


Det blev spontant en liten rätt mellan kocklärlingens löksoppa och gårdagens kvittenstrudel, smaksatt med litet riven ost och garnerad med nyplockade tomater (krukor i fönstret) och ringblommor och krasseblommor från trädgården.

Strudel/pastadegen kavlar man ut på mjöl eller durummannagryn och vänder hela tiden tills den inte klibbar, sen får den torka kanske 10 minuter och sen skär man den i rektanglar. Långsidorna viker man inåt, men inte så de överlappar, bara så de möts. Sen skär man remsor och sticker in en lång och smal pannkaksvändare eller liknande, lyfter upp dem och låter remsorna falla tillbaka på båda sidorna och lägger pastan på  mjölad duk att torka ännu mer. Koktiden är sen minimal. I o f s kan man skära ut vilka pastaformer man vill... Nästa gång får väl pastan vara något tjockare och vändas i smält smör. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar