måndag 3 november 2014

Björnbärskaka med kvarg



250 g mjöl
1 tsk bakpulver
120 g smör
100 g socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av 1/2 citron
1 ägg
1 msk sur grädde
1 msk kvarg (kesella)

Sätt ugnen på 175°. Blanda silat mjöl och bakpulver med smör till en smuldeg. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila 30 minuter. Kavla ut 2/3 av degen till en platta och lägg den på bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Bakplåtspappret kan gärna gå upp över kanterna. Grädda bottnen först i 15 minuter och låt svalna litet.

100 g smör
150 g florsocker
1 msk vaniljsocker
saft och skal av 1/2 citron
500 g kvarg, kesella, väl avdroppad i duk
3 äggvitor och 3 äggulor
150 ml vispad grädde
2 msk marsanpulver
3 msk sur grädde
400 g björnbär

Vispa smör och äggulor poröst. Blanda i citronsaft, citronskal, kvarg, puddingpulver och alla andra ingredienser utom vispade äggvitor och vispad grädde, som rörs i försiktigt allra sist. Fyll detta i formen ovanpå botten. Fördela björnbären över. Gör ett galler av resten av degen och lägg överst. Pensla detta med smör och strö ev. över mandelspån. Grädda 50 minuter i 170°. Låt den svalna helt innan den tas ur formen och skärs upp. Smakar gott kylskåpskall.

Ja, det är ett bra recept. Kan rekommenderas!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar