lördag 29 november 2014

Kocklärlingens panna cotta med vit choklad och ananassallad



Alltså i receptet jag hade hittat hette ananassalladen kompott, men det var tydligen bättre med "sallad".
Istället för mousse eller kräm har nu kockarna bestämt sig för att det ska bli panna cotta på bara grädde och de påstår att det är okej att kalla det för panna cotta fast det är vit choklad i. Hoppas det. Annars tänkte jag att "kräm" är ett ofarligt begrepp eftersom det inte har någon riktig definition, vilket panna cotta har.

Så här blir receptet nu:

6 dl grädde
150 g vit choklad
4 blad gelatin
2 msk apelsinlikör

Det blir bra smak och konsistens. Tyvärr utan kanel, för någon av kockarna påstod att "det blir för sött". Ytterligare en av kockarna påstod att det inte alls den vita chokladen som är känslig för hetta utan bara gelatinet... Nu har jag kollat upp de känsliga temperaturerna och det är 45° för vit choklad och 80° för gelatin. Och en annan kock påstår att det bara är att slänga in gelatinrätter i frysen för att det ska gå snabbare att kyla ner dem, fast de faktiskt blir vattniga av att frysas ner. Helt klart varifrån ordspråket "ju fler kockar" kommer ifrån. Och kocklärlingen tror på allt som olika kockar säger...