tisdag 4 november 2014

Löksoppa


Det börjar dra ihop sig för andra kockprovsförsöket  och det ser ut som om kocklärlingen måste laga en fransk löksoppa, en laxstrudel och en vit chokladmousse med ananas till. Så jag har börjat kolla efter lämpliga recept.

Det här är den franska löksoppan, på den översta bilden icke gratinerad, vilket kockboken tydligen föredrar, och det skulle ju vara bra att slippa ett arbetsmoment. Men den blir både snyggare och godare om den gratineras, som på undre bilden.



Nu har jag fuskat och kört med buljongtärning, men det får ju inte kocklärlingen, så idag har jag beställt en massa köttben att jobba med.

50 g smör (okej, jag tog ister för att göra slut på det, och det var också bra)
600 g lök
2 msk mjöl
1,5 l köttbuljong
6 skivor vitt formbröd
2 vitlöksklyftor
60 g parmesan
4 cl konjak

Fräs den halverade och skivade löken och den hackade vitlöken i smör, strö över mjöl och fyll på med buljong, smaksätt med konjak och koka tills löken blir mjuk, ca 15 minuter. Grilla under tiden brödet i ugnen eller stoppa det i brödrosten. Riv osten. Servera den till eller strö den över och gratinera soppan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar