torsdag 17 september 2015

Ärtgnocci med syrligt morotssmör - bra att förbereda


Denna färgsprakande rätt skulle egentligen kompletteras med morotsskivor i tre olika färger (lila och orange känner jag till, vad finns det mer?), men det fanns bara vanliga att tillgå, så jag stekte upp överbliven bacon istället. Annars är detta en vegetarisk middag. Och ja, den är väldigt god!

För 2 stora portioner, jag dubblade receptet och fick hälften över!

150 g skivade morötter
150 g buljong
1 schalottenlök, finhackad
1 msk socker
1,5 msk vitvinsvinäger
1 msk crème fraîche
30 g smör
salt, peppar

3 morötter i olika färger, tunt skivade och kokta

Fräs löken i smöret, tillsätt morötter och socker och karamellisera. Häll på buljongen och låt puttra under lock ca 20 minuter. Mixa ihop med övriga ingredienser. Ställ undan så länge och värm upp före servering.

250 g djupfrysta ärter
150 g potatis
50 g getfärskost
30 g riven parmesan
1 äggula 
70 - 80 g mjöl eller mer
salt
skalet av en lime eller citron

Koka upp vatten, lägg i ärterna och låt dem koka 3 minuter. Doppa i kallt vatten. Låt dem droppa av mycket väl och torka gärna av med hushållspapper. Mixa med färskosten.

Koka potatis med skal, skala och mosa två gånger. Blanda med resten av ingredienserna. Det här blir litet löst, man får känna sig fram. Forma långa korvar och skär av bitar. Tryck ev. till med en gaffel, så de får ett mönster och rulla i mjöl. Koka upp lättsaltat vatten och sjud några gnocci i taget precis under kokpunkten tills de flyter upp. Lägg dem i kallt vatten och sedan på ett fat så länge. Värm sedan upp dem i smör i en stekpanna och servera med sås och morötter (eller bacon).

Det kan hända att jag hade i något för mycket vinäger, men det gav bara såsen en väldigt fruktig och god smak.