måndag 7 september 2015

Spontanjäst äpplecider eller hemmagjord äpplesaft om man struntar i jäsningen - samt mos


... fast det bidde utan kolsyra, för jag fegade ur. Det här receptet har jag faktiskt testat en gång tidigare och i varje fall fungerade det då också. Det är dock inte sagt att det fungerar, för med spontanjäsning är det en del slump med i spelet. Av nedanstående recept gjorde jag en halv sats, vilken får plats i en vanlig hink.

Det är bra med fallfrukt, troligen bättre än med hygieniskt perfekt köpefrukt. Överhuvudtaget ska man visst inte överdriva hygienen står det i receptet.

5 kg äpplen
300 - 400 g socker per liter saft
1 tsk askorbinsyra (c-vitamin)
25 g citronsyra

Skölj äpplena. Skala dem inte, men ta bort maskar och riktigt fula ställen. Skär äpplena i mindre bitar (om det är hårda äpplen så är det lika bra att skära dem i riktigt små bitar, för då fungerar det inte med att mosa dem i hinken senare). Lägg dem i en metallskål och häll över 4 liter kokande vatten. Tillsätt askorbinsyran utrörd i litet vatten. När det allt har svalnat kan man hälla över det i en plasthink. Låt jäsa i 7 - 10 dagar eller ännu längre (jag valde 10 dagar). Jäsningen kommer i gång efter 2 - 3 dagar. Lägg på en tallrik för att hålla äpplena nedanför ytan. Täck med en handduk. Rör om varje dag och mosa med en träsked eller skär äpplena i ännu mindre bitar allteftersom om det behövs. Sila av.

Koka gärna mos av äpplena. Det måste dock passeras efteråt.

Mät saften och häll i sockret. Själv tog jag minsta mängden och det blev jättesött. Värm upp försiktigt på spisen tills sockret är upplöst, men obs! det får inte bli hett! Tillsätt citronsyran upplöst i litet vatten. Rör om.

Enligt originalreceptet ska man här hälla på flaskor utan lock och ställa in i kylen ett par dagar tills risken för explosion har minskat. Men jag tyckte det var för sött för att dricka i alla fall, så jag lät flaskorna stå med jäskork av gummi i rumstemperatur (det var väldigt varmt den perioden) i 10 dagar och då jäste det rätt mycket till. Därefter uppstod inget bubbel i flaskorna. Men det blev som färskt vin, som inte smakar färdigjäst. Det blev drygt 2 liter och fullt drickbart, fast mera som en aperitif, ett litet glas i taget, inte som måltidsdryck, eftersom det fortfarande var rätt sött. Ställ kallt eller riskera explosion i alla fall, för det känns inte helt färdigjäst så länge det smakar sött.

Bra idé att göra med fallfrukt.