onsdag 30 september 2015

Äpple som på marknadenDe knallröda äpplena på oktoberfesten eller andra marknader ser jättegoda ut, men de är farliga för tänderna att bita i. Med kniv och gaffel kan man dock skära lagom små bitar och tugga försiktigt. Det kanske är gott med äpplen som är doppade i krossade brända mandlar, men utseendet förbättras inte, och man kanske skulle låta dem torka stående istället för upp och ner, för de blev alldeles platta där de hade stått.

4 små äpplen, eller kanske ett par till, beroende på storleken
225 g socker
40 ml vatten 
50 glykossirap eller majssirap
1 tsk citronsaft
röd karamellfärg (svensk färg är rätt koncentrerad tror jag, så man får väl testa med ett par droppar, om man tar tysk färg som är odryg, behövs en 1/2 msk)

Rör ihop socker, vatten, sirap och citronsaft i en tjockbottnad kastrull och tillsätt färgen. Låt koka upp och puttra 15 minuter. Rör ibland.

Hacka ev. litet brända mandlar, eller mandlar blandade med mandelbiskvier. Doppa äpplena i karamellen och vänd dem i mandelhacket (om så önskas). Om de är vända i mandlar så kan man låta äpplena torka upp och ner på bakplåtspapper, men jag tror att de skulle fastna annars.

Litet kul så där.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar