onsdag 16 september 2015

Ärtsoppa med pumpakärnspestoÄrtsoppa blir det inte precis varje torsdag. Jag kan inte ens minnas när jag kokade ärtsoppa sist, och när det äntligen blev av, så fastnade jag för en vegetarisk variant med pumpakärnspesto, som var väldigt spännande och god.

500 g torkade gula ärter
1 - 2 schalottenlökar eller 1 gul lök
1 l buljong (höns- om det inte måste vara vegetariskt) 
1 lagerblad
3 msk mirepoix (d v s blandade hackade sopprötter)
crème fraîche att runda av med
salt, peppar, spiskummin, smör

Lägg ärterna i blöt enligt paketet. Fräs den hackade löken i smör och tillsätt soppgrönsakerna, som inte heller ska ta färg. Tillsätt buljong och ärter, samt lagerblad. Koka upp och låt sjuda tills ärterna är färdiga ca 1 timme. Jag brukar inte använda tryckkokaren till ärter och bönor, för dels bränns de gärna vid och dels går de oftast sönder, vilket dock inte spelar någon roll just när det gäller ärtsoppa. Mixa soppan och smaka av den med en sked crème fraîche och spiskummin. 

25 g bladpersilja
100 g pumpakärnor
50 ml olivolja
100 ml pumpakärnsolja
50 g parmesan
saften av 1 citron
ev salt och peppar

Rosta pumpakärnorna i en stekpanna utan fett, men låt dem inte brännas vid. Mixa persiljan fint, tillsätt olivoljan och fortsätt mixa tills det har bildats en krämig massa. Tillsätt pumpakärnorna, men det kan gärna finnas kvar grova bitar. Riv osten och blanda ner den med en sked tillsammans med pumpakärnsoljan och citronsaften. Servera en stor klick pesto i ärtsoppan. Resten av peston kan förvaras ett tag i kylskåp. Förresten fungerar det bra att värma upp resten av ärtsoppan i vattenbad. Då "exploderar" den inte vid upphettningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar