Mirabellen är ett rätt ovanligt plommon, men när det fanns att köpa, fick jag lust att testa ett par recept.
Soppa för ca 4 pers:
300 g palsternackor eller persiljerötter
2 schalottenlökar eller 1 gul lök
2 stjälkar selleri eller motsv. mängd rotselleri
5 msk smör
150 g mirabellplommon
1/2 l buljong
200 - 250 g grädde
muskotblomma, salt, peppar
Skär grönsakerna i mindre bitar, fräs i smör, tillsätt mirabellplommon (urkärnade) och häll på buljongen. Koka en kvart, mixa, sila, blanda med grädde och hetta upp igen.
Tilltugg per person:
1 blad filodeg
1 urkärnat mirabellplommon
1 tsk hackad mandel
1 bit ost, brie eller liknande, gärna med kraftig smak, ca 2 x 2 cm
1 blancherat gräslöksstrå (det är bara att sänka ned i kokande vatten och ta upp på en gång)
Mjukt eller smält smör
Det stod mjukt smör, men det skulle ha varit bättre med smält tror jag. Filodegen ska tas ut i tid ur kylen, se paketet. Pensla degen och lägg på plommon, mandel och ost. Knyt ihop med gräslöken och grädda 5 - 8 minuter i 200°.
Till efterrätt åt vi en hastigt tillfixad mirabellkompott på resten av frukten tillsammans med en glasskula.