torsdag 10 september 2015

Två vegetariska dippsåser till potatisDet är inte längre så många som tänker på att det inte var länge sen som kött var en lyx i Europa och att mycket av det vanliga köket var mer eller mindre vegetariskt, förutom i fiskrika trakter. Det luriga just i Sverige är nog att alla kokböcker fokuserade på rikemansmat och var väldigt franskinspirerade. Många traditionella maträtter är helt bortglömda, kanske beroende på att de delvis var regionala. Kroppkakor/palt fanns dock över hela landet, men nu tror alla att de var regionala specialiteter. I Oskar Jakobssons bok om landskapsrätter och en liten kokbok från hushållningssällskapet om västgötamat, samt i ett häfte om skånska specialiteter (allt loppisfynd) ser man att det inte är hela sanningen. Om man sen går söderöver, så kan man se andra tendenser, t ex fattigmanspizza /flammkuchen/ bovetepannkakor/ crêpes. I alptrakterna blev det en hel del mjölmat till huvudrätt. De här traditionella tyska såserna till kokt potatis vet jag inte exakt varifrån de kommer, men de är väldigt trevliga. På bilden är det en halv sats av varje och det är tänkt att en sats av bara en sort ska räcka till fyra personer och 1 kg potatis.

Linolja och örtkvarg:

500 g kvarg 20% fett (mellankvarg) / kesella
125 ml linolja
1 msk krydd- eller vitvinsvinäger (dragon t ex)
1 nypa socker
salt
persilja, pimpinella eller andra örter
4 - 6 rädisor
2 färska lökar

Blanda kvarg, 1 msk linolja, socker, salt och vinäger. Strö över finskurna rädisor och lökringar. Häll över resten av linoljan. Servera med potatis.

Remouladsås på kokta ägg:

Koka 6 ägg i 10 minuter och låt kallna. Hacka 1 tsk kapris och rör ihop med 40 mjukt smör. Dela på äggen, ta ut gulorna och tryck dem genom en sil. Blanda gulorna med 2 msk osötad senap (dijon eller liknande) och med kaprissmöret. Droppa ner 150 g olja och rör om ordentligt under tiden. Tillsätt försiktigt 1/2 dl kallt vatten. Hacka äggvitorna och blanda ner dem tillsammans med hackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Garnera med kryddgrönt. Servera med potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar