torsdag 17 september 2015

Margretetorps specialdessert
Första gången jag hörde talas om den här efterrätten var i loppisboken om biskopssäten. Tror det var en tidigare ärkebiskopsfru som hade den på repertoaren efter att hennes föräldrar hade fått den på sitt guldbröllopskalas i Skåne. Sen hittade jag det i ett häfte om skånsk mat, också det från loppis. Hur som helst är detta ett otroligt bra sätt att bli av med alla äggvitor som man får över. Det betyder att egentligen är ingredienserna gratis, beroende på vad man har för bär och frukt i trädgården. Tänk vad krögaren på Margretetorps gästgivaregård var listig som hittade på denna goda efterrätt.

2 dl socker
2 msk kokhett vatten

Karamellisera sockret i en stekpanna på låg värme och häll på slutet i vattnet, rör om tills det blir slätt och häll detta i en varm kakform. Låt alla kanter täckas av karamellen och ställ undan.

6 äggvitor
1,5 dl socker

Vispa äggvitorna och tillsätt så småningom sockret. Vispa det tjockt och fyll i kakformen. Grädda i hett vattenbad 10 minuter i 200° och sedan 2 timmar i 100°. Ta ut, låt svalna och stjälp upp. Servera med fruktsallad och eventuellt med vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar