torsdag 17 september 2015

Rosenkvitten / krusbär - curd


 

Vad gör man egentligen med de små gula sura frukterna på den lilla rosenkvittenbusken? De kallas visst också Nordens citroner, så sura är de ju. Nu hittade jag ett recept på krusbärscurd, som jag helt enkelt gjorde på kvittenfrukter istället. Proportionerna stämde, så allt gick bra.

500 g gröna krusbär eller rosenkvitton
50 g plus 100 g brunt socker
4 färska äggulor
frön från 1 vaniljstång
saft från 1 citron
2 msk maizena
110 g kalt smör

Rengör frukterna och koka dem mjuka med 50 g socker och 5 msk vatten. Mixa dem. Rosenkvittenfrukterna måste även passeras.

Rör äggulor, 150 g socker, vanilj, citronsaft och stärkelse tjockt över vattenbad. Blanda detta med fruktmoset och hetta upp försiktigt och rör hela tiden. Tillsätt smöret i stycken och rör hela tiden tills massan blir tjock och fyll om i glasburkar med lock. Håller sig ca 2 veckor i kylskåp. Kan användas som smörgåspålägg eller i kakor och tårtor.

Eftersom det blir rätt mycket, så kan man frysa in fruktmoset i portioner och göra litet curd i taget. Det luriga är förstås att räkna om ingredienserna, särskilt som man knappast har exakt 500 g rosenkvitten. Jag hade ca 800 g på min buske, som jag sen delade upp i 4 portioner och stoppade 3 av dem i frysen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar