söndag 30 mars 2014

Ägglikörtårta med gräddmunkar


Häromveckan åt vi nunnefjärtar och nu har jag gjort en munktårta till kyrkbasaren. Om vi nu ska tala om politiskt korrekt igen, som i förra inlägget, så heter skumbollarna nog bara munkar i västra Sverige. I Tyskland heter de egentligen N-kyssar, men det är ju inte politiskt korrekt. Det finns därför flera ord för bakelsen. Mina barn känner bara till märkesnamnet Dickmanns efter intensiv TV-reklam på barnprogramstid på 90-talet. I Österrike heter de Schwedenbomben och det är förstås heelt okej.


Tårtbotten:
250 g mjöl
30 g maizena
8 ägg
250 g socker
20 g kakao
80 g smält avsvalnat smör

Blanda mjöl och stärkelse och sikta det. Sätt ugnen på 180°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i siktad kakao och rör ner smöret. Blanda i mjölet. Häll smeten i en kakform på 26 cm i diameter, som fodrats med bakplåtspapper. Grädda kakan 30 - 40 minuter. Låt den stå 10 minuter och lös den sedan ur formen. Låt den svalna på kakgaller, gärna över natt. Skär den i tre bottnar.

Fyllning:
1 l grädde (samt 5 påsar gräddstabilisator, vilket knappast behövs om man har svensk grädde på 40%)
5 msk vaniljsocker
6 gräddmunkar av standardstorlek
120 ml mjölk
150 ml ägglikör
6 blad gelatin
något att dekorera med, t ex hackad mandel och choklad

Lägg gelatinet i blöt. Skär av bottnarna från skumbollarna och lägg dem i kylskåpet. Mosa skumbollarna med en gaffel. Vispa 6 dl grädde med 3 msk vaniljsocker (och 3 påsar gräddstabilisator). Ta 6 msk av mjölken och värm upp den. Blanda resten av mjölken och likören i den vispade grädden. Rör i de mosade skumbollarna. Lös upp gelatinet i den varma mjölken och låt den få rumstemperatur, men inte stelna. Blanda i en matsked i taget av gräddblandningen, sammanlagt kanske 3 - 5 matskedar och blanda gelatinblandningen sedan snabbt i gräddskummet för att undvika klumpbildning.

Lägg en botten på ett fat eller ett tårtpappersunderlägg och placera en tårtring eller ringen från formen runt omkring. Bred ut hälften av grädden på bottnen, lägg nästa botten på, bred ut resten och lägg på den sista bottnen. Låt stelna i kylskåp ca 5 timmar. Vispa resten av grädden med resten av vaniljsockret (och stabilisatorn) och bred över tårtans översida och kanter. Tryck skumbollsbottnarna mot tårtkanten. Det blir nog ännu tjusigare om man har fler än 6 bottnar på den stora tårtan, så om det finns någon i familjen som kan offra sig och äta 6 munkar utan botten på raken, så skulle det vara bra. Annars får det väl bli som det blir.

Strö över dekorationen. Jag kan ju redan säga att ägglikörgrädden smakar smaskens, fastän tårtan ännu inte är avlämnad i kyrkan. Hoppas den går åt! Det är alltid trevligt när folk föredrar ens egna bidrag till bufféns istället för konkurrensens ;)  Även om det betyder att man inte får någon tårtbit själv...

Uppdatering: Den gick åt snabbt som blixten. Måste göra en till oss till påsk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar