lördag 1 mars 2014

Konfiterad fläsksida med plommonglaze


I en gammal Allers stod det att konfiterad betyder att koka långsamt i eget fett och så föreslår de att man tar olivolja eller, om det ska vara förnämt, ankfett! Visst! Jag använde mig av ett halv kilo ister istället. Efteråt silade jag det genom en bit tyg, så går det att använda igen.


Det blev inte bränt - plommonen har bara en mörk färg!

800 g sidfläsk
1 msk krossade blandade pepparkorn
rivet skal av 1 citron
2 pressade vitlöksklyftor
salt
fett så det räcker

Gnid in köttbiten med salt och peppar och lägg den i kylen i en fryspåse över natt. Lägg den sedan i en så liten form som möjligt för att hålla fettmängden nere. Fettet ska täcka köttet, (eller i alla fall närapå). Koka fläsksidan i fettet i ugn, gärna med lock, i 4 timmar i 150°. Vänd minst en gång. Låt köttet droppa av på hushållspapper och skär det i skivor.

Koka i 20 minuter:
100 g katrinplommon
1/2 dl (rå-)socker
saften av 1/2 apelsin 
1 dl rött vin
1 msk honung
2 tsk riven färsk ingefära

Mixa glazen och pensla den över fläskskivorna, först på den ena sidan, grilla och sedan på den andra. Grilla den sidan också. Fläskskivorna kan gärna ligga i en ugnsfast form, så de inte droppar, och om köttet har blivit kallt, kan det vara bra att grilla det i mitten av ugnen, så hinner det bli varmt inuti också.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar