lördag 29 mars 2014

Savoyschnitzel med ost



Det här är också ett bra vegetariskt recept med en lätt smak av ädelost. Snitta runt stocken, så löser sig bladen lätt. För fyra portioner behöver man 4 medelstora blad. Förväll dem i kokande vatten 6 - 8 minuter, så de är nästan mjuka. Lägg sedan över dem i riktigt kallt vatten, ta upp dem och låt dem droppa av. Torka av dem med papper eller en handduk. Jämna till grova nerver och / eller tryck till dem med brödkavlen. Det här kan man göra tidigare om man vill undvika kållukt vid middagen. 

Bred rumstempererad (fast jag förstår inte varför det är viktigt) färskost (det behövs ca 100 g), typ Philadelphia på den nedre hälften av bladet, men lämna 1 - 2 centimeter rena neråt och på sidorna. För en lätt ädelostsmak behöver man en ost som det bara är litet blåmögel i, som Cambozola eller Bavaria Blue. 150 - 200 g är lagom. Skär osten i tärningar och fördela dem över färskosten. Vik in sidorna på bladet och sedan överdelen, så det blir en rätt så platt kåldolm. Klistra ihop änden med färskost. Doppa schnitzlarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek i olja tills schnitzlarna fått fin färg.


Jag serverade schnitzlarna med potatismos, som fått en klick hemmagjord pesto på toppen, men en sallad skulle kanske också vara fint till.

Receptet hittade jag i en bok om bayerska producenter och det kommer från Bergaders mejerier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar