lördag 22 mars 2014

Nunnefjärtar till efterrätt



Jo, det var ju så att jag äntligen bestämde mig för att tömma frysen på alla "begagnade" bär, d v s det som blivit kvar efter gelékokning, och sätta igång med vinbryggning. Det brukar bli rätt så bra, även om det rör sig om rester. Så här fullt blev det i min 10-literskastrull, så det blev ju till att fördela massan i alla tillgängliga kastruller när den hade börjat tina upp. Och så svalnade geggan över natt och fick börja jäsa. Det var i det sammanhanget - vad är det för skumma ploppljud som kommer från köket? - som jag också gjorde slag i saken och fixade nunnefjärtar till efterrätt. Det låter förstås litet oaptitligt, men Nonnenfürzla är en klassisk efterrätt från sydvästra Tyskland, och de smakar väldigt bra t ex till sorbetglass.


80 ml mjölk
20 g smör
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
40 g mjöl
1 ägg
1 msk mjöl
1 krm bakpulver
Fett att fritera i

Koka upp mjölk, smör, socker, vaniljsocker och salt i en kastrull på inte alltför het platta. Häll i allt mjölet på en gång och rör om tills smeten släpper botten, som petits choux. Låt svalna av litet grann och rör sedan i ägget och därefter bakpulvret blandat med mjölet. Forma älgbajsliknande klimpar med hjälp av två teskedar och fritera dem tills de blir guldgula. De kan hållas varma i ugn medan huvudrätten äts.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar