Vi är inte mycket för lutfisk, men då vi brukar äta fisk på julafton och vänta med kötträtterna till juldagen, blev det gös med senapssås och linser i filodeg till middag (d v s mitt på dagen). Det blev en väldigt god och dekorativ måltid (som i mattidningen beskrevs som något för skrytmånsar), men inte alls svår att göra.
För filokorgarna behöver man ett paket filo- eller yufkadeg (som får vila i rumstemperatur i förpackningen ca 10 minuter innan man kör igång), eller rättare sagt fyra kvadratiska bitar deg som man lägger på en torr handduk som ligger på en fuktig handduk och delar i fjärdedelar. D v s man behöver fyra fjärdedelar per person. Först penslar man fyra muffinsformar med olja i en muffinsplåt med plats för 12. Det ska vara en del avstånd mellan dem, för filokorgarna behöver plats. Sedan penslar man degplattorna med olja och lägger fyra i varje med hörnen åt (minst 2) olika håll, se ovan. Grädda dem 8 - 10 minuter i 175 grader och lossa dem försiktigt. Detta kan göras i god tid.
Finhacka 2 schalottenlökar och koka upp dem i 400 ml fiskfond (man kan ta till fiskbuljong på tärning också). Låt fonden koka in till hälften.
140g små bruna linser (inte de vanliga stora) sköljs och får droppa av.
Skär 3 salladslökar i fina ringar och skär 1 stor morot i ca 1 cm stora bitar. Fräs dem i litet olja, häll i linserna och 250 ml vatten och koka under lock ca 20 minuter.
Skär en stor eller tre små tomater i småbitar. Blanda den i linserna, smaka av med salt, peppar, socker och ättika.
Skala och skär en stor potatis eller ett par små i tärningar. Om man inte vill råsteka dem senare kan man förvälla dem 5 minuter som för klyftpotatis. Stek dem knapriga i smör. Salta.
Blanda 2 dl grädde och 2 msk kornig fransk senap i fiskfonden. Blanda 1 msk maizena med litet vatten och red såsen.
Skölj och droppa av gösfiléerna (minst 4 för 4 portioner) med hud. Droppa litet citronsaft över. Salta och vänd dem i mjöl. Stek dem på inte alltför hög värme.
Fyll korgarna med linsgrönsaker och strö potatis över. Lägg upp fisken. Mixa såsen till skum och häll över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar