torsdag 12 december 2013

Kycklingfilé med krusbär, spenatspätzle och vintergrönsaker

... eller tam tupp i gröngräs. Den här maträtten är väldigt bra att förbereda och smakar mycket gott. Särskilt kålgrytan är riktigt läcker! Här var det kocklärlingen som lagade maten.


200 g upptinad spenat, hackad
5 ägg
salt
300 g mjöl
litet olja

Blanda ägg, spenat, salt och mjöl och arbeta den ordentligt så den blir blåsig. Koka upp saltat vatten och gör spätzle. Lägg dem i kallt vatten, låt dem droppa av, blanda med olja, så de inte klibbar ihop och ställ dem kallt tills det är dags att värma upp dem, antingen i smör i en stekpanna eller i kokt salt vatten.

Grönsakerna kan också förberedas.
500 g strimlad vitkål
250 g morötter (vi hade mindre), skurna i stift
1 hackad gul lök
1 handfull (80 g) rökt skinka i tärningar
smör, salt, peppar, socker
köttbuljong efter behov

Fräs lök och skinka, tillsätt morötterna och fräs med. Tillsätt även vitkålen. Efter ett tag tillsätts lagom mycket köttbuljong. Låt grönsakerna puttra, men de ska fortfarande vara al dente. Smaksätt med salt, peppar och socker. Det råkade bli mer socker än planerat, men det var säkert det som gjorde smaken så utsökt.

Salta och peppra kycklingfiléer och vänd dem i mjöl. Bryn dem lätt på båda sidorna och häll på en skvätt vitt vin. Bräsera dem medan grönsaker och spätzle värms upp. Tillsätt 20 krusbär mot slutet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar