lördag 7 december 2013

Potatisrulle med svamp




Receptet är något "avlyxat" i min variant. Egentligen är det här huvudrätten i en vegetarisk julmeny, men jag bytte ut kantarellerna mot mera champinjoner och en handfull skinktärningar och då försvann det vegetariska också. Sen hade jag inte exakt rätt sorts grönsaker heller (bara nästan)...

500 g skivad svamp (varav eventuellt 200 g kantareller)
1 finhackad lök
skinka eller bacon om det inte ska vara vegetariskt
persilja och gräslök
matfett
1 ägg

Fräs svamp och lök (och skinktärningar). Krydda. Tillsätt örter och 1 ägg när det svalnat.

Potatismassa för kroppkakor (750 g färdigköpt)
1 ägg

Blanda potatismos och ägg. Strö mjöl på en handduk. Kavla ut potatismoset med hjälp av litet mjöl ovanpå också till en platta ca 28 x 34 cm. Fördela svampen på plattan utom på de bortre 3 cm. Rulla ihop med hjälp av handduken.

Smöra en bit aluminiumfolie. Lägg hela eller halva rullen (i så fall behövs förstås två bitar smord aluminiumfolie) på folien. Stäng till ovanpå. Ta en bit folie till så det blir tätt och kläm ihop ändarna (man tar traditionellt sett gärna en handduk istället för folie och knyter ihop ändarna). Koka rullen i salt sjudande vattenbad ca 40 minuter. Jag satte på ugnen på 175 grader och sjöd de två halva rullarna i en vattenfylld form där istället.

4 msk hackade hasselnötter

rostas i torr panna och läggs undan

350 g späda morötter (eller vanliga vintermorötter skurna i slantar)
400 g palsternackor (tog selleri och litet persiljerötter) i mindre bitar
2 purjolökar

Fräs morötter och andra rotfrukter i matfett tills de mjuknar. Det är möjligt att det går på 8 plus 5 minuter om de är späda, men det räcker inte för vintermorötter. Tillsätt purjon de sista 5 minuterna.

40 g smör
ett par matskedar mjöl
4 dl buljong eller grönsaksfond
2 - 2,5 dl grädde
100 g riven ost (typ gruyère, greyerzer)

Smält smöret. Rör i mjölet. Späd med buljongen. Här kan man ju ta chansen och låta såsen koka 20 minuter, som kockar gör för att få bort mjölsmaken. Men i receptet står det 5 minuter. Tillsätt grädden mot slutet och låt såsen koka upp. Rör i osten innan såsen ska serveras.

Ta potatisrullarna ur ugnen. Skär skivor och stek dem i smör så de får fin färg. Servera med grönsaker och sås. Jättegoda rullar och läcker sås!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar