Om julaftonens glace au four var misslyckad, så var juldagens tårta desto mer lyckad!
Tårtbottnarna hade jag gjort i förväg och fryst in.
Klä en rund form på 26 cm i diameter med papper.
Smält 30 g smör och låt det svalna. Dela 4 ägg i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulorna med 150 g socker, 1 msk äkta vaniljsocker och 5 msk hett vatten ca 4 - 5 minuter med elvispen. Blanda 125 g mjöl, 2 tsk bakpulver och 150 g (malda) vallmofrön. Sila det över äggulsblandningen och rör ner det tillsammans med smöret. Vänd sedan ner äggvitan i tre omgångar. Häll smeten i formen, släta till och grädda ca 30 minuter i 175 grader. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
Dela den i tre bottnar.
Blanda 150 ml apelsinjuice med 6 msk apelsinlikör. Vispa 4 dl grädde. Ställ fram en burk (340 g) apelsinmarmelad.
Droppa 1/3 av apelsinjuiceblandningen över den första bottnen. Bred över hälften av apelsinmarmeladen och därefter hälften av grädden.
Gör likadant med nästa botten.
Den tredje bottnen ska också smaksättas med apelsinjuice och -likör.
Vispa 500 g mascarpone med 100 g silat florsocker med elvisp ca 3 minuter. Blanda sedan i upp till 4 msk mjölk och 2 msk apelsinjuice (jag tog litet mindre, för frostingen ska fortfarande vara någorlunda fast) och vispa färdigt. Bred den över tårtan och dra ner den som snö på en översnöad stuga. Dekorera med silverpärlor (fast jag fick inte tag på några utan fick ta rosa och vita pärlemorpärlor, vilket i alla fall var bättre än diverse prinsessdekorationer som också fanns i affären).
Den här tårtan är inte så svår att göra, men både originell och god. Den är dessutom saftig, vilket tyska tårtor annars inte brukar vara. Konsistensen är alltså i svensk smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar