onsdag 4 december 2013

Pastarullar med savoykål


Jag har funderat litet grann på det här med den tid man lägger ner på matlagning i olika länder / klimat.  I varma länder är klimatet väldigt bra för jordbruk och växtlighet, vilket innebär att det inte är samma slit med att hitta mat för dagen som i kalla länder, där säsongen är kort och det finns mindre att välja på. Min teori när det gäller pasta är att det traditionellt fanns en massa tid över att sitta i Italien och göra tortellini i timtal, medan husmödrarna i kallare regioner (t ex vissa delar av Schwaben) hade en massa andra arbetsuppgifter och föredrog snabbgjorda maträtter, även när det gäller pasta.

Tidigare har jag presenterat Krautkrapfen. Idag har jag gjort en syrligare vegetarisk variant på dem. Det fanns savoykål kvar i kylen och det passade perfekt.


Först behövs det en pastadeg på ca 3 ägg och 5 dl mjöl, som gärna kan få vila över natt precis som fyllningen. Sen går det snabbt att slänga ihop maten.
Fyllningen:

Hacka 700 - 800 g savoykål grovt och fräs den i litet olja under lock ca 12 minuter på låg till medelhög värme och rör om ibland. Finhacka under tiden 20 g ingefära och tillsätt den och litet timjan. Dofta över ca 1 msk mjöl och rör om. Häll i 400 ml grönsaksbuljong och 200 ml grädde och låt kålen koka tills den blir mjuk. På slutet kan man behöva ta bort locket så att vätskan reduceras ordentligt. Riv skalet av en citron och pressa halva. Blanda i citronskal och -saft och smaka av. Låt kallna.

Nästa dag eller någon timme senare kavlar man ut degen tunt och breder kålen över den. Därvid ska ca 2 cm lämnas runt om. Pensla denna kant med uppvispat ägg. Rulla ihop rulladen och skär den sedan i ca 4 - 5 tjocka skivor. Ställ dem med snittytan uppåt i en ugnsfast form, där litet smör har fått smälta. Koka upp 3 dl buljong till och häll runt om. Det ska gå ända upp till kanten av rullarna. Ställ in formen näst längst ner i 200 grader och låt den bli färdig ca 40 minuter. 

Servera med gräddfil som rörts ut med gräslök och gärna en sallad.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar