torsdag 5 december 2013

Ossobuco med gremolata och risotto alla milanese



Den flitige kocklärlingen bjöd på italienskt igår. Jag skriver ut portionerna som de anges i receptet (ca 6 portioner), men i själva verket minskade vi förstås ned på köttet till en skiva per person och av risotton blev det hälften. Dessutom ändrade vi på tillagningen. Här kommer vår variant:

4 morötter, finskurna
4 selleristjälkar, fint skivade
3 finhackade lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
6 - 8 skivor nötlägg med benknotan kvar (ska egentligen vara kalv)
salt, peppar, matfett
1,5 dl vin
2 burkar tomater
timjan, oregano, 2 lagerblad

Fräs grönsakerna i fett i en gryta. Salta, peppra och mjöla köttet, bind det runt om med ett bomullssnöre så det behåller formen och bryn det i en stekpanna. Lägg sedan över det ovanpå grönsakerna. Häll på vin och tomater. Krydda. Låt koka minst 2 timmar.

Gremolata:
det rivna skalet av 2 ekologiska citroner
hackad persilja
5 pressade vitlöksklyftor

Blanda gremolatan och ställ undan.

Risotto:

1 märgben
1/2 g hel saffran 
1 liten finhackad lök
1 l buljong
75 g smör
4 dl risottoris
75 g nyriven parmesanost

Tryck ut märgen ur benet och låt det ligga i kallt vatten, så att blodet lakas ur. Riv osten. Hacka löken. Koka upp buljong och lägg saffranet i en kopp med ett par matskedar hett vatten. Låt märgen droppa av. Lägg den i en kastrull med ett par matskedar av fettet. Hetta upp. Fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt riset och fräs det också utan att det tar färg tills det blir glasigt. Häll på den heta buljongen bara litet i taget. Rör hela tiden och tillsätt mera buljong. Efter en kvart tillsätts saffranet. Rör, späd och sjud ca 7 minuter till, tills riset är al dente. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt resten av smöret och parmesanosten. Smaka av. Rör om, lägg på locket ett par minuter.

Servering:

Ta upp köttet, ta bort snöret och lägg köttet på tallriken. Lägg litet av grönsakssåsen ovanpå och bredvid. Strö över gremolatan. Rör om risotton och servera den till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar