torsdag 12 december 2013

Tysk karamelliserad apelsinostkaka


Tysk ostkaka är mindre jobbig att göra än svensk äkta ostkaka med löpe och är läckrare än den magra svenska kesovarianten. Oftast har den en mördegsbotten, men här har vi en variant utan botten. Då stabiliseras den av mannagryn (här polentagryn). Det var kocklärlingen som gjorde efterrätten.


Den här halverade satsen får plats i en gratängform.

Riv skalet på en ekologisk apelsin och pressa den. Det kan behövas mera apelsinsaft, för det ska vara 75 ml. Sätt ugnen på 175 grader och smörj formen med fett.

Dela upp 2 ägg i gula och vita. Vispa vitorna till hårt skum med en gnutta salt. Vispa sedan gulorna, 100 g socker, apelsinskal, apelsinjuice, 250 g mascarpone eller philadelphia, 200 g crème fraiche och 250 g kesella (20% fett). Blanda i 50 g majsmannagryn (polenta) och därefter äggvitorna. Häll smeten i formen, jämna till och grädda den 40 minuter eller något mer. Ta ut ostkakan. Sätt på grillen. Strö över ca 30 g pinjekärnor och 1,5 msk florsocker. Sätt in kakan och hårdbevaka den så den inte blir vidbränd. Den är väldigt god, den här apelsinostkakan och behöver förstås ingen grädde till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar