Kuskarna i Wien, som kör sina fina vagnar, kallade fiaker, gillar ordentlig mat. Deras gulasch är kokad på litet enklare kött (benskivor), som behöver längre koktid och till detta vill de ha stekt wienerkorv (förstås), stekt ägg och inlagd gurka. Sen behövs någon sorts knödel till. Här har vi förra inläggets servettknödel på salta kringlor. Det blev väldigt bra.
Receptet är mycket bättre än det förra tråkiga kockkokboksreceptet på gulasch. Man kan mycket väl använda sig av vanliga grytbitar. Det listiga är att man kokar gulaschen dagen innan. Den är ännu bättre när den blir uppvärmd och så slipper man bli stressad ifall kokningen drar ut på tiden (om man använder benskivor t ex).
600 g benfritt kött (jag hade dubbelt så mycket, fast av benskivor)
2 - 3 msk mjöl
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk olja
2 stora gula lökar
2 tsk kummin
2 paprikor
2 - 3 vitlöksklyftor
1 stor morot
en bit selleri
1 burk krossade tomater
1 skvätt rödvin
2 tsk mejram
2 lagerblad
buljong
2 msk tomatpuré
3 msk gott paprikapulver
peppar, salt
Skär köttet i bitar och rulla dem i mjöl, salt och peppar. Bryn dem några i taget och tillsätt sedan den hackade löken och kummin.
Tillsätt de strimlade paprikorna, de finhackade vitlöksklyftorna, den rivna moroten, den hackade sellerin och, när detta har fräst litet, även tomater och rödvin och lagom mycket buljong.
Krydda med hälften av kryddorna till att börja med. Tillsätt resten vid avsmakningen. Koka gulaschen minst en timme, minst två om det är original fiakerkusk-gulasch med benskivor. Plocka ur ben före serveringen. Red vid behov.
Servera med fiakerkuskens tillbehör. Här har ägget fått en extra knorr genom att det stektes i en tjock skiva paprika. Tyvärr minns jag inte på vilken blogg jag såg tipset häromdagen. Det finns på flera ställen, såg jag dock vid sökning. Passar hur bra som helst just till gulasch!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar