lördag 11 januari 2014

Svartrotssoppa med kokosmjölk


Den här lätt asiatiskt inspirerade soppan passade bra att göra eftersom jag i alla fall fick köpa svartrötter till en fiskrätt, ännu i vardande. Dessutom hade jag både kokosmjölk, djupfryst kycklingfilé och lime hemma, så det var perfekt. Däremot hoppade jag över sesamolja, kokosflingor och korianderblad. Det blev gott ändå.


När man ansar svartrötter ska man börja med att vispa ut mjöl i en stor bunke med vatten och citronsaft eller ättika, så att de kan ligga där i väntan på tillagning. De vita stjälkarna (under det svarta, jordiga skalet) missfärgas nämligen lätt. De missfärgar även händerna på den som skalar, så det kan vara bra att använda engångshandskar.

1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 potatis, skuren i mindre bitar
500 g svartrötter
1 msk matfett
600 ml hönsbuljong
400 ml kokosmjölk
300 g kycklingbröstfilé
1 röd chili
1 ekologisk lime
salt, peppar
2 msk olja, t ex sesamolja om man gillar det
t ex korianderblad och kokosflingor som dekoration

Förbered hälften av svartrötterna och skär dem i bitar. Fräs lök och vitlök i fett, tillsätt potatisen och fräs litet till. Häll i buljong och kokosmjölk och tillsätt svartrötterna. Låt koka 25 minuter. 

Förbered resten av svartrötterna och skär dem i fina slantar. Dela limen och pressa ut den ena hälften. Skär den andra hälften i fina skivor. Ansa chilin, ta bort kärnorna och skär den i små tärningar. Skölj kycklingsfilén och skär den i strimlor.

Purera soppan och smaksätt med 1 msk limesaft. Hetta upp oljan och fräs svartrötterna i två minuter (jag spolade inte av mjölblandningen, men det hade kanske varit bättre). Tillsätt limeskivorna, chilin och kycklingen. De ska stekas och få färg, men det blev litet lurigt med mjölet som brände vid och inte gav kycklingen kontakt med stekpannan. Fast det blev okej. Ta upp limeskivorna. Blanda resten av ingredienserna i soppan och strö över kokos och koriander eller andra örter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar