söndag 12 januari 2014

Lingon- och pepparkakscheesecake till tjugondag Knut


Ett sista julrecept innan granen åker ut. Hittat på nätet och omarbetat bl a p g a fel proportioner enligt min ringa mening.


300 g pepparkakor, krossade
150 g smält smör

Det är lättast att krossa och blanda i matberedaren. Tryck ut smulorna i en form (bara kantformen) direkt på serveringsfatet. Ställ in i kylskåpet. 

3,5 dl grädde
6 blad gelatin
0,5 dl socker
200 g färskost av philadelphiatyp
2 dl rårörda lingon (lingonsylt)

Lägg gelatinet i blöt. Koka upp grädde och socker. Tryck ut vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. Rör ner färskost och lingon. Vispa gärna litet med (el-)visp så det blandar sig bra. Låt blandningen börja stelna (men håll koll så den inte blir för stel) och skeda sedan över den på bottnen (med kantformen kvar!). Låt den stelna i flera timmar, helst över natt och dekorera gärna så här prinsessigt som på bilden.

Man kan säkert också vispa grädden och blanda den med de andra ingredienserna. Då skulle jag smälta gelatinet i den uppvärmda lingonsylten. Cheesecaken skulle bli högre och pösigare. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar