tisdag 14 januari 2014

Klar soppa med märgklimpar



I frysen hade jag dels en liten påse kött och ben och dels en liten påse märg. Nu blev det dags att göra något av dem. Först tinade jag upp kött och ben och sköljde dem, kokade upp dem i kallt vatten och kokade dem i fyra timmar. Sedan tog jag en handfull torkade soppgrönsaker (köpt påse) och lade i en stor tesilsliknande sil och lät detta koka med en timme till. Då och då skummade jag, först skummet och sedan fettet. Därefter hällde jag soppan genom en duk, där det låg ett par lagerblad, några krossade vit- och kryddpepparkorn, samt timjan. Det som kom ut i skålen var ganska grumligt. När det kallnade var det som gelatin. Nästa dag vispade jag upp ett par äggvitor (som också hade funnits i frysen) och rörde i den kalla och gelatinartade soppan. Jag rörde ända tills soppan kokade upp, lät den dra ca 10 minuter och hällde den sedan genom en duk - och se, så klar blev den som på bilden ovan med klimparna.

Klimparna gjorde jag så här (enligt kocklärlingens kokbok):
50 g nötmärg ur frysen
50 g formbröd (fullkorn, vilket det inte skulle vara, men det gick bra ändå)
1 ägg
persilja, salt, peppar, muskot

Formbröd utan kanter körde jag i mixern, blandade i ägg och kryddor och därefter märgen. Sedan fick detta bli kallt i kylen. Rullade ut en lång korv på mjölat bord och skar av små ploppar som jag gjorde bollar av. Ställde kallt och kokade i saltat vatten.

Nu var det tyvärr så att det hade kommit med benflisor, vilket inte var så bra, så jag konsulterade internet och gjorde ett nytt försök.

Först köpte jag benskivor och tryckte ut märgen (jo, det gick bra utan att ta till vassa föremål, vilket i o f s innebar att märgen redan var benflisefri, men det bortsåg jag ifrån). Sedan lade jag den i blöt ett tag för att få bort litet blod. Därefter smälte jag den på svag värme, som matforumsdeltagarna rekommenderade, silade den och lät den stelna i kylskåp. Till sist gjorde jag klimparna som tidigare, förutom att jag hade köpt ljust formbröd när jag ändå var ute och köpte benskivor, så de här klimparna blev ljusare. 

Nu har jag lagt dem en och en på en bricka i frysen, för att kunna frysa in dem utan att de klibbar. Den första omgången är däremot uppäten tillsammans med buljongen.

Av benskivorna, som märgen var i, ska jag göra en riktigt mustig gulasch av vid tillfälle, även om det innebär att receptet inte är traditionellt mesigt. Så länge hamnade de i frysen. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar