söndag 26 januari 2014

Servettknödel på salta kringlor

Salta kringlor - brezel - är fantastiskt goda. Tyvärr är hållbarheten väldigt kort. De ska helst ätas inom en timme efter att de kommit ut ur ugnen. Så det är ju stor chans att få rester över. Men även torra kringlor kan man använda, t ex till knödlar. Här har jag gjort s k servettknödlar.


5 kringlor
250 ml varm mjölk
2 ägg
litet salt, peppar och muskot
persilja och gräslök

Skär kringlorna i fina skivor och häll över den varma mjölken och låt dem suga upp den. Det tar olika lång tid, beroende på hur torrt brödet är. Man kan i o f s göra knödlar på annat bröd också. Ju grövre, desto längre tid behövs för att suga upp mjölken. Tillsätt äggen och de andra ingredienserna. Blanda väl.


Konsistensen är inte så otroligt viktig, då den korvformade knödeln kokas i servett och inte kan flyta ut. Den här knödeln är litet geggig faktiskt. Obs! att de tunna kringelbitarna ser ut som svamp! Linda en fuktig duk / servett / tygblöja runt korven och knyt om ändarna. Koka knödeln en avlång kastrull eller gryta ca 15 - 20 minuter. Jag tycker att koktiden var litet knapp, för som man ser på bilden nedan är inte alla brödbitar genomkokta. Å andra sidan brukar man inte äta skivorna nykokta, utan uppstekta.


Skär tjocka skivor och stek dem i smör och servera till rätter med mycket sås, t ex gulasch.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar