En mycket motiverad kocklärling lagade den kända maträtten från Königsberg (som numera heter Kaliningrad och har en helt annan befolkning, som troligen inte brukar äta denna maträtt). Det är återigen mat som tyska kockar ska känna till, även om receptet inte är särskilt vanligt här i södern. Vi utgick från kockarnas examenskokbok och den här gången tyckte vi att det blev riktigt bra, även om instruktionerna kunde ha varit bättre. Det finns massor av recept, tydligen, men det viktigaste är att det är sardeller i köttbullarna och kapris i såsen. Middagen gick väldigt bra att förbereda, så kocklärlingen körde igång efter frukosten, så var det gjort.
Här kan man se hur purjolöken förvälls med roten kvar, för att inte trassla till sig. Sedan tar man upp den och lägger den i (is-)kallt vatten för att bevara färgen. Samtidigt kan man fräsa en hackad lök i smör och bottna en ugnsfast form med den. Purjolöken skärs i lagom stora bitar, t ex i tredjedelar, som man lindar en skiva bacon om. Och in med den i kylen så länge. Sedan hällde kocklärlingen på litet buljong, klickade i litet smör och ställde in den i 200 grader medan potatisen kokade och köttbullarna värmdes upp i såsen.
Till köttbullarna från Königsberg behövs:
500 g blandad köttfärs
50 g hackad lök, som kan fräsas i smör innan den blandas med köttfärsen
4 skivor formbröd utan kanter läggs i vatten och pressas sedan ut och blandas i massan
2 ägg blandas också i köttfärsen
30 g hackade, urvattnade sardeller likaså
Dessutom kan man krydda med salt (vi hoppade över salt p g a sardellerna, men det kan behövas litet ändå), vitpeppar och vitlök.
Forma 12 stora köttbullar à ca 60 g och lägg dem i uppkokt köttbuljong med en lök med ett instucket lagerblad och två nejlikor. Den ska sedan inte koka utan bara sjuda under kokpunkten i 10 minuter. Vi hade två större köttbullar som behövde mer tid.
Ta upp köttbullarna. Sila av 6 dl buljong. Gör en bottenredning på 40 g smör och 40 g mjöl och häll på den heta buljongen, litet i taget och rör om hela tiden. Såsen blir rätt tjock. Smaka av med muskot, salt och peppar. Hit kan man förbereda. Vid uppvärmningen av köttbullarna i såsen plockar man mot slutet ut dem igen, vispar igenom och smaksätter med crème fraiche och kapris, samt lägger i köttbullarna igen. Serveras med potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar